Chatta med mig

March 28 2011 Kommentarer [0]
För er som inte redan känner till det så finns det ett flertal möjligheter att chatta med mig och andra IBMare. Jag tänkte beskriva hur man går till väga för att göra detta beroende på vad ni redan har för chattklienter. Många av oss på IBM är inloggade på flera Sametime communities som LotusLive och Greenhouse.

Image:Chatta med mig Image:Chatta med mig Image:Chatta med mig Image:Chatta med mig Image:Chatta med mig

Om man redan använder Sametime, antingen integrerat i Notes eller som en fristående klient, så är det absolut enklaste sättet att logga in på ett extra community i Sametime som man pekar mot IBMext, Greenhouse eller LotusLive. Förutsätter givetvis att ni har ett konto på respektive tjänst. Greenhouse är en testsajt och helt gratis men har ingen som helst SLA. LotusLive är en riktig tjänst som kan man testa gratis 30 dagar sedan måste man betala. IBMext är vår officiella tjänst för att kommunicera med IBMare. Det finns ett flertal sätt att koppla upp sig mot IBM, beskrivning hittar du längst ned på sidan.

Image:Chatta med mig

För att lägga till Greenhouse i din Sametimeklient följ instruktion nedan...

Öppna inställningar för Sametime och navigera till "Server communities". På fliken "Log In", klicka "Add new server community" och fyll i namn på community (lämpligtvis Greenhouse), skriv sedan in ditt användarnamn samt lösenord.

Image:Chatta med mig

Klicka på fliken "Server" och skriv i serveradressen till Sametime Greenhouse. sametime.lotus.com
Om man sitter bakom brandväggar som inte släpper igenom trafik på port 1533 (standard Sametimeport) så kan man ändra till port 80 istället.
Image:Chatta med mig

Klicka OK och du är nu redo att lägga till användare och börja chatta. Det unika ID't att använda är emailadressen på den kontakt du vill lägga till. T.ex, vill du lägga till mig så anger man karl.dettner@se.ibm.com.

Klicka "New Sametime contact", välj Greenhouse community. Skriv i emailadressen på kontakten och klicka därefter "Lookup".
Image:Chatta med mig

Klicka "Add" och personen dyker upp i din Buddy List. NU är du redo att börja chatta.

För att göra samma sak fast med LotusLive så skapa ett nytt community enlig beskrivningen ovan och byt ut serveradressen sametime.lotus.com till im.lotuslive.com (se bild)
Image:Chatta med mig
Man kan även använda sitt AOL eller Yahoo konto för att chatta med folk på IBM. Även här lägger man till personers emailadress. T.ex karl.dettner@se.ibm.com
Image:Chatta med mig

Tyvärr kan man inte ansluta via Google talk p.g.a IBM's säkerhetspolicy. Detta är såklart forfarande fullt möjligt om man har en egen Sametime gateway.
Ytterligare ett sätt att kommunicera med IBM är att koppla ihop sin egen Sametime Gateway med IBM's Sametime Gateway. För slutanvändaren är detta den lättaste lösningen då man endast använder sitt företags-ID och inte behöver koppla upp sig mot något annan community. Detta ställer i gengäld ett större krav och instats på sin interna IT avdelning. Kolla in här om ni är intresserade av detta --> Sametime with IBM

Under samma länk så finns även en instruktion hur man kopplar upp sin Sametimeklient mot IBM. Man använder då sitt IBM ID (samma ID som laddar ned kod o.dyl med.) för att logga på mot IBM's externa Sametime Community. Man kan även ansluta via Sametimes webgränsnitt direkt från webläsaren. Surfa in på ibm.com/collaboration för mer info.

Image:Chatta med migSom ni ser så finns det ett antal sätt att koppla upp sig och kommunicera med folk på IBM. Chatten är ett av de snabbare och enklaste sätten att ställa frågor och påbörja diskussioner.

Hoppas att vi ses på chatten...